Przygotowanie:
Kuchnia:
tajska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 300 g fileta z kurczaka
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 sztuki cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- 150 g marchwi
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 sztuki ostre papryki
- 1 szczypta kurkumy
- 2 łyżki oleju
- sos sojowy
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka oczyść i pokrój w paseczki. Cebulę i czosnek posiekaj, a papryczki pokrój na cienkie plastry.
- W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, czosnek i papryczki. Smaż przez chwilę, zwracając uwagę, by czosnek się nie przypalił.
- Dodaj mięso i po chwili zalej wszystko 800 ml wody.
- Dodaj sól, pieprz, kurkumę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Gotuj ok. 1 minuty, mieszając.
- Kiedy marchew i mięso zmiękną, wlej mleko kokosowe.
- Dopraw i gotuj 5-7 minut.
- Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.