Dzisiaj jest: Sobota, 21.10.2017 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Zupa wietnamska Pho


21.04.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

wietnamska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1.5 kg  kości wołowych ze szpikiem i chrząstkami
  • 1/2 kg  karkówki wołowej, podzielonej na 2 części
  • duży kawałek obranego świeżego imbiru (około 10 cm), przeciętego wzdłuż, lekko rozbitego tępą krawędzią noża i lekko przypalonego nad ogniem (podobnie jak cebulka do polskiego rosołu)
  • 2 sztuki cebule, obrane i przypalone nad ogniem
  • 2.5 łyżki  sosu rybnego
  • 2 łyżki  cukru
  • 6 sztuk całych gwiazdek anyżu, uprażonych na patelni
  • 4 sztuki całych ząbków czosnku, lekko uprażonych na patelni
  • 1 łyżka  soli
  • 300 g  cienkiego makaronu ryżowego, przyrządzonego wg opisu na opakowaniu
  • 100 g  polędwicy wołowej, lekko zmrożonej, następnie pociętej na bardzo cienkie plasterki w poprzek włókien
    Przybranie
  • 1/2 sztuki cebuli, drobno posiekanej
  • 2 sztuki szczypiorki, drobno pocięte
  • 1/4 sztuki kubka posiekanej kolendry
  • 300 g  kiełków fasoli mung (świeżych lub z puszki)
  • 6 sztuk gałązek bazylii
  • 4 sztuki małe papryczki chili
  • 1 sztuka cytryna pocięta na ćwiartki
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. W dużym garnku gotujemy 3,5 litra wody. Do drugiego garnka wkładamy kości i karkówkę wołową, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu przez 5 minut, co pozwoli oczyścić kości i mięso. Następnie przekładamy kości i mięso do pierwszego garnka z gotującą się wodą. Kiedy woda ponownie się zagotuje, zmniejszamy ogień często usuwając szum i tłuszcz z powierzchni wody.
  2. Dodajemy opalony imbir i cebulę, sos rybny i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu aż mięso zrobi się miękkie (około 40 minut). Wyjmujemy jeden z kawałków karkówki i zanurzamy w zimnej wodzie przez 10 minut żeby mięso nie ściemniało i nie wyschło. Następnie osuszamy mięso i tniemy na cienkie kawałki i odstawiamy.
  3. Resztę wywaru z drugim kawałkiem mięsa gotujemy przez kolejne 50 minut po czym dodajemy gwiazdki anyżu i ząbki czosnku i gotujemy jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie usuwamy anyż i czosnek z wywaru.
  4. Dodajemy sól i kontynuujemy gotowanie wywaru na wolnym ogniu aż do podania potrawy. Całkowity czas gotowania wywaru nie powinien być mniejszy niż 2 godziny. Wywar będzie wydawał się lekko za słonawy ale tylko do czasu dodania makaronu i przybrania.
  5. Wkładamy porcje gorącego makaronu ryżowego do misek, dodajemy kilka kawałków pociętej karkówki i surowych płatków polędwicy. Zalewamy to gorącym wywarem i przybieramy cebulką, szczypiorkiem i kolendrą. Serwujemy, dodatkowo posypując dowolnie do smaku kiełkami fasoli, ziołami, plasterkami papryczek chili, sokiem z cytryny i zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

juras

Posty : 19

Przepisy: 7


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE