Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 sztuka mały chleb razowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 l bulionu drobiowego z kostki
- kilka listków selera naciowego + do dekoracji
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Chleb razowy pokroić na 6 grubszych kromek. Następnie pociąć je w większą i równą kostkę.
- Listki selera naciowego opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, po czym drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej cebulę, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła.
- Do zawartości patelni dołożyć 2/3 pociętego chleba razowego i przez chwilę podsmażać na małym ogniu. Następnie wlać bulion drobiowy oraz wrzucić pozostały chleb. Całość gotować przez kilka minut.
- Do składników w garnku dodać posiekane listki selera naciowego, kminek oraz płatki owsiane. Gotować jeszcze przez 8-10 minut mieszając co jakiś czas. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Danie podawać posypane listkami selera naciowego. Zupę można takaże serwować z posiekaną natką pietruszki lub gałązką tymianku.