Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 600 g mielonego mięsa z kurczaka
- 3 sztuki marchewki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 sztuka puszka zielonego groszku
- 2 sztuki jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 sztuki kalafiora
- 1 kostka rosołowa
- kilka łyżek oliwy
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Natkę pietruszki opłukać i posiekać. Marchewki obrać, pociąć w talarki. Zagotować ok. 2 l wody. Dodać kostkę rosołową, koperek i 1/2 łyżeczki pieprzu, marchewkę, groszek oraz kawałki kalafiora.
- Mięso wymieszać z jajkami, bułką tartą, posiekaną pietruszką. Z masy formować kuleczki i podsmażyć je krótko na oliwie. Następnie wrzucić je do zupy i gotować około 5 minut. Podawać wszystko razem.