Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zupa z klopsikami z móżdżku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 10 dag  móżdżku cielęcego,
  • 5 dag  masła lub margaryny,
  • 1 ząbek  czosnku,
  • posiekana nać pietruszki,
  • otarta skórka z 1 cytryny,
  • 2 sztuki jajka,
  • 8 dag  tartej bułki,
  • sól. pieprz, gałka muszkatołowa,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 1 sztuka i 1/2 litra rosołu,
  • nać pietruszki.

Sposób przyrządzania:

  1. Móżdżek zalać wrzącą wodą i 30 minut powoli gotować na małym ogniu, następnie obrać z błon i bardzo drobno posiekać.
  2. Masło lub margarynę utrzeć, dodać móżdżek, obrany i roztarty czosnek, posiekaną pietruszkę, otartą skórkę z cytryny, jajka, tartą bułkę. Wszystko utrzeć na jednolitą masę. Przyprawić pikantnie solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Masę odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Potem formować łyżeczką małe klopsiki i smażyć je w gorącym tłuszczu.
  4. Klopsiki osączyć z tłuszczu i włożyć do gorącego rosołu. Zupę podawać z niewielką ilością zielonej pietruszki.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 17


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE