Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 10 dag móżdżku cielęcego,
- 5 dag masła lub margaryny,
- 1 ząbek czosnku,
- posiekana nać pietruszki,
- otarta skórka z 1 cytryny,
- 2 sztuki jajka,
- 8 dag tartej bułki,
- sól. pieprz, gałka muszkatołowa,
- tłuszcz do smażenia,
- 1 sztuka i 1/2 litra rosołu,
- nać pietruszki.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Móżdżek zalać wrzącą wodą i 30 minut powoli gotować na małym ogniu, następnie obrać z błon i bardzo drobno posiekać.
- Masło lub margarynę utrzeć, dodać móżdżek, obrany i roztarty czosnek, posiekaną pietruszkę, otartą skórkę z cytryny, jajka, tartą bułkę. Wszystko utrzeć na jednolitą masę. Przyprawić pikantnie solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Masę odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Potem formować łyżeczką małe klopsiki i smażyć je w gorącym tłuszczu.
- Klopsiki osączyć z tłuszczu i włożyć do gorącego rosołu. Zupę podawać z niewielką ilością zielonej pietruszki.