Dzisiaj jest: Czwartek, 23.05.2019 Imieniny: Iwony i Dezyderego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5844

Zupa z klopsikami z móżdżku


05.09.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 10 dag  móżdżku cielęcego,
  • 5 dag  masła lub margaryny,
  • 1 ząbek  czosnku,
  • posiekana nać pietruszki,
  • otarta skórka z 1 cytryny,
  • 2 sztuki jajka,
  • 8 dag  tartej bułki,
  • sól. pieprz, gałka muszkatołowa,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 1 sztuka i 1/2 litra rosołu,
  • nać pietruszki.

Sposób przyrządzania:

  1. Móżdżek zalać wrzącą wodą i 30 minut powoli gotować na małym ogniu, następnie obrać z błon i bardzo drobno posiekać.
  2. Masło lub margarynę utrzeć, dodać móżdżek, obrany i roztarty czosnek, posiekaną pietruszkę, otartą skórkę z cytryny, jajka, tartą bułkę. Wszystko utrzeć na jednolitą masę. Przyprawić pikantnie solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Masę odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Potem formować łyżeczką małe klopsiki i smażyć je w gorącym tłuszczu.
  4. Klopsiki osączyć z tłuszczu i włożyć do gorącego rosołu. Zupę podawać z niewielką ilością zielonej pietruszki.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

karolinago

Posty : 0

Przepisy: 17


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE