Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.06.2018 Imieniny: Marka i Elżbiety



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5800

Zupa z kukurydzy


02.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 l  bulionu drobiowego
  • 1 szklanka  mleka
  • 2 sztuki podwójne piersi z kurczaka
  • 4 sztuki kolby kukurydzy
  • 1 pęczek  cebuli dymki
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 4-5 sztuk ziemniaków
  • kawałek imbiru
  • 2-3 ząbki  czosnku
  • 2-3 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • garść startego sera żółtego

Sposób przyrządzania:

  1. Piersi kurczaka oczyść, umyj, osusz i pokrój w paseczki. Kolby kukurydzy oczyść i gotuj przez 30 minut w osolonej wodzie. Wyjmij, przestudź. Oddziel nożykiem ziarna od kolby. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dymki umyj i pokrój na małe kawałki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w grubszą kostkę. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim kawałki mięsa. Kiedy się zrumienią, ściągnij kurczaka i na pozostałym po smażeniu tłuszczu podsmaż dymki, czosnek, imbir, paprykę oraz ziemniaki.
  3. Do składników dolej mleko i bulion rozrobiony z mąką ziemniaczaną. Gotuj przez 20 minut. Po tym czasie dołóż kawałki kurczaka i kukurydzę. Gotuj dalej przez 10-15 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Porcje zupy podawaj oprószone startym serem i natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE