Dzisiaj jest: Sobota, 20.07.2019 Imieniny: Czesława i Hieronima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Zupa z kukurydzy


02.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 l  bulionu drobiowego
  • 1 szklanka  mleka
  • 2 sztuki podwójne piersi z kurczaka
  • 4 sztuki kolby kukurydzy
  • 1 pęczek  cebuli dymki
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 4-5 sztuk ziemniaków
  • kawałek imbiru
  • 2-3 ząbki  czosnku
  • 2-3 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • garść startego sera żółtego

Sposób przyrządzania:

  1. Piersi kurczaka oczyść, umyj, osusz i pokrój w paseczki. Kolby kukurydzy oczyść i gotuj przez 30 minut w osolonej wodzie. Wyjmij, przestudź. Oddziel nożykiem ziarna od kolby. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dymki umyj i pokrój na małe kawałki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w grubszą kostkę. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim kawałki mięsa. Kiedy się zrumienią, ściągnij kurczaka i na pozostałym po smażeniu tłuszczu podsmaż dymki, czosnek, imbir, paprykę oraz ziemniaki.
  3. Do składników dolej mleko i bulion rozrobiony z mąką ziemniaczaną. Gotuj przez 20 minut. Po tym czasie dołóż kawałki kurczaka i kukurydzę. Gotuj dalej przez 10-15 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Porcje zupy podawaj oprószone startym serem i natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Zobacz więcej na temat:

zupa z kukurydzyprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE