Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.09.2019 Imieniny: Edyty i Kornela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Zupa z okoni


10.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 20 dag  suszonego zielonego grochu
  • 50 dag  okoni
  • 4 dag  masła
  • 3 dag  mąki
  • 5 ząbków  czosnku
  • 1 łyżka  świeżego, posiekanego majeranku
  • 1 łyżka  oleju
  • 4 łyżki  groszku ptysiowego
  • majeranek do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Groch namocz na noc. Ryby oczyść, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości. Następnie ryby wyjmij.
  2. Namoczony groch odcedź, włóż do wywaru rybnego i gotuj na małym ogniu przez 40 minut, do miękkości.
  3. Mięso ryb oddziel od ości, większe kawałki odłóż, a resztę wsyp do gotującego się grochu. Dodaj do zupy majeranek. Z masła oraz mąki przyrządź zasmażkę, zagęść nią zupę i krótko podgotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, zmiksuj. Czosnek obierz, 4 ząbki przeciśnij przez praskę i dodaj do zupy.
  4. Pozostały ząbek czosnku pokrój w plasterki, po czym wraz z wcześniej odłożonymi kawałkami ryby podsmaż na oleju.
  5. Gotową zupę rozlej do misek, dodaj kawałki ryby z dodatkiem czosnku. Zupę podawaj z groszkiem ptysiowym, udekorowaną majerankiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE