Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.08.2018 Imieniny: Bernarda i Sobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Zupa z okoni


10.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 20 dag  suszonego zielonego grochu
  • 50 dag  okoni
  • 4 dag  masła
  • 3 dag  mąki
  • 5 ząbków  czosnku
  • 1 łyżka  świeżego, posiekanego majeranku
  • 1 łyżka  oleju
  • 4 łyżki  groszku ptysiowego
  • majeranek do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Groch namocz na noc. Ryby oczyść, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości. Następnie ryby wyjmij.
  2. Namoczony groch odcedź, włóż do wywaru rybnego i gotuj na małym ogniu przez 40 minut, do miękkości.
  3. Mięso ryb oddziel od ości, większe kawałki odłóż, a resztę wsyp do gotującego się grochu. Dodaj do zupy majeranek. Z masła oraz mąki przyrządź zasmażkę, zagęść nią zupę i krótko podgotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, zmiksuj. Czosnek obierz, 4 ząbki przeciśnij przez praskę i dodaj do zupy.
  4. Pozostały ząbek czosnku pokrój w plasterki, po czym wraz z wcześniej odłożonymi kawałkami ryby podsmaż na oleju.
  5. Gotową zupę rozlej do misek, dodaj kawałki ryby z dodatkiem czosnku. Zupę podawaj z groszkiem ptysiowym, udekorowaną majerankiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE