Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 50 dag ziemniaków,
- 2 sztuki cebule,
- 2 sztuki marchewki,
- 1 sztuka mały por,
- 3 dag masła,
- 1 sztuka seler pokrojony w paski,
- 4 sztuki kabanosy,
- 1 pęczek zieleniny,
- 1/4 sztuki litra białego wina,
- 1.25 sztuk litra rosołu,
- sól. pieprz,
- sproszkowana papryka,
- 3 łyżki śmietany kremowej.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić na kawałki, marchew obrać i pokroić w plasterki, pora oczyścić, umyć i pokroić w krążki.
- Rozgrzać masło lub margarynę, około 5 minut dusić na tym pokrojone warzywa.
- Kabanosy pokroić w plasterki, dodać razem z selerem, winem, rosołem, posiekaną zieleniną do podduszonych warzyw.
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Gotować jeszcze około 20-30 minut na średnim ogniu.
- Przed podaniem na stół podbić śmietaną.