Dzisiaj jest: Piątek, 18.08.2017 Imieniny: Heleny i Bronisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Zupa ziemniaczana


21.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki małe pory
  • 1 sztuka marchewka
  • 3 sztuki średnie ziemniaki
  • 2 sztuki duże jabłka
  • 8 sztuk plasterków wędzonego boczku
  • 1 szklanka  soku jabłkowego
  • 1/2 szklanki  śmietany
  • 1 łyżka  masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 1 pęczek  szczypiorku

Sposób przyrządzania:

  1. Marchewkę, ziemniaki oraz jabłka obrać i opłukać. Pory starannie oczyścić, z jabłek usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki pokroić w małą kostkę. W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę masła i zeszklić na niej kawałki porów, ciągle mieszając.
  2. Do zawartości naczynia dołożyć pozostałe warzywa oraz jabłka. Następnie wlać ok. 4 szklanek wody i lekko posolić. Całość dusić na małym ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając.
  3. Składniki w garnku zmiksować za pomocą blendera na gładki krem, po czym wlać 1 szklankę soku jabłkowego, dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. Na koniec krem zabielić śmietaną i doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i ewentualnie odrobiną cukru.
  4. Plasterki boczku wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego oraz wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Boczek piec przez kilka minut, aż się zrumieni i będzie chrupki (można go też podsmażyć na patelni). Pęczek szczypiorku opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym i drobno posiekać. Krem przelać na naczyń. Do każdej porcji włożyć po 2 plasterki pieczonego boczku. Danie posypać szczypiorkiem.
Smacznego



Przepis dodany przez:

Nina

Posty : 23

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE