Dzisiaj jest: Wtorek, 26.03.2019 Imieniny: Teodora i Emanuela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5839

Żurek śląski na wędzonce z ziemniakami i suszonymi grzybami


17.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 2 szklanki  zakwasu na żurek
  • 40 dag  wędzonych żeberek
  • 30 dag  wędzonej kiełbasy
  • 2/3 szklanki  śmietany 22%
  • 3-4 sztuki suszone borowiki
  • 1 pęczek  włoszczyzny
  • 4 sztuki średnie ziemniaki
  • 2 sztuki średnie cebule
  • 1 sztuka duży liść laurowy
  • 3 sztuki ziela angielskiego
  • 2 ząbki  czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • natka pietruszki
  • majeranek

Sposób przyrządzania:

  1. Suszone grzyby zalej 1 szklanką przegotowanej i ostudzonej wody. Odstaw na kilka godzin. Następnie ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły. Miękkie grzyby odcedź i potnij na niewielkie kawałeczki.
  2. Wędzone żeberka pokrój na duże kawałki. Cebule i włoszczyznę obierz, opłucz. Wędzone żeberka oraz warzywa włóż do garnka. Dodaj liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Wlej około 8 szklanek zimnej wody. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około godziny. Wywar przecedź przez gęste sitko. Ponownie wlej do garnka. Do wywaru dodaj zakwas oraz grzyby. Gotuj jeszcze 15-20 minut na małym ogniu.
  3. W tym czasie ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Wędzoną kiełbasę pokrój w plasterki. Czosnek obierz, dobrze rozetrzyj z odrobiną soli i dodaj do zupy razem z ziemniakami i kiełbasą. Całość przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę ostrożnie wymieszaj ze śmietaną. Gotowy żurek rozlej do talerzy. Przed podaniem zupę obficie posyp majerankiem i udekoruj natką.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

juras

Posty : 19

Przepisy: 7


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE