Dzisiaj jest: Sobota, 21.10.2017 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Afrykańska zupa rybna


07.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

afrykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 1 kg  mieszanych ryb (oczyszczonych, bez ości, pokrojonych w kawałki)
  • 1 sztuka i 1/2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 4-6 sztuk pokruszonych nitek z szafranu
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 3 sztuki duże świeże czerwone papryki (wydrążone, bez pestek, pokrojone w paseczki)
  • 4 łyżki  oliwy z oliwek
  • 2 sztuki drobno posiekane cebule
  • 4 sztuki drobno posiekane ząbki czosnku
  • 4 sztuki duże dojrzałe posiekane pomidory
  • 1 sztuka posiekany seler naciowy
  • 1 sztuka posiekana marchewka
  • 4 sztuki gałązki kopru
  • 1 sztuka liść laurowy
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 2 l  wody
  • 1/4 szklanki  pszenicy
  • 20 sztuk kaparów
  • 1/4 łyżeczki  kminku

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny. Dodaj połowę szafranu i posyp solą. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut.
  2. Paprykę podsmażaj na oliwie, w dużym rondlu, na średnim ogniu przez 8-10 minut lub dopóki lekko nie zmięknie. Przełóż na talerz i odstaw. W tym samym garnku przez 5 minut gotuj cebulę, czosnek, pomidory, selera, marchewkę, koper, listek laurowy i skórkę z pomarańczy. Zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Dodaj rybę i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut dopóki ryba się nie ugotuje.
  3. Wyjmij rybę i przykryj garnek talerzem, by zawartość nie wystygła.Wywar ponownie doprowadź do wrzenia i dodaj pszenicę. Gotuj przez 15-20 minut, dopóki nie zmięknie. Zdejmij z ognia. Dodaj pozostały szafran, kapary i kminek. Wymieszaj.
  4. Rybę rozłóż do osobnych miseczek, zalej zupą i podawaj na gorąco.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Dorcia

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE