Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 kg słodkich czerwonych buraków
- 30 dag wędzonych żeberek
- włoszczyzna
- 6 sztuk jajek
- 2 sztuki liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- tarty chrzan ze słoika
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki obierz, pokrój w plastry, włóż do szklanego naczynia. Zalej przegotowaną wodą, aby były zakryte, odstaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na kilka dni do ukiszenia.
- Włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój w grubsze kawałki. Boczek pokrój na porcje z kostką. Warzywa i boczek włóż do garnka. Dodaj liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Zalej 2 litrami wody. Zagotuj, odszumuj i gotuj na małym ogniu przez 45-50 minut, tak by płyn trochę odparował i powstał esencjonalny wywar.
- Wywar przecedź, dopraw czosnkiem i solą do smaku. Do wrzącego wywaru dodaj ukiszony barszcz z buraków i podgrzej żeby był gorący, ale nie gotuj.
- Na talerzach rozłóż cząstki jajek ugotowanych na twardo, włóż łyżeczke chrzanu i zalej gorącym barszczem.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy