Dzisiaj jest: Sobota, 23.06.2018 Imieniny: Wandy i Zenona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Barszcz czerwony z jajkiem


22.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 kg  słodkich czerwonych buraków
  • 30 dag  wędzonych żeberek
  • włoszczyzna
  • 6 sztuk jajek
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 2 ząbki  czosnku
  • ziele angielskie
  • tarty chrzan ze słoika
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Buraki obierz, pokrój w plastry, włóż do szklanego naczynia. Zalej przegotowaną wodą, aby były zakryte, odstaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na kilka dni do ukiszenia.
  2. Włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój w grubsze kawałki. Boczek pokrój na porcje z kostką. Warzywa i boczek włóż do garnka. Dodaj liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Zalej 2 litrami wody. Zagotuj, odszumuj i gotuj na małym ogniu przez 45-50 minut, tak by płyn trochę odparował i powstał esencjonalny wywar.
  3. Wywar przecedź, dopraw czosnkiem i solą do smaku. Do wrzącego wywaru dodaj ukiszony barszcz z buraków i podgrzej żeby był gorący, ale nie gotuj.
  4. Na talerzach rozłóż cząstki jajek ugotowanych na twardo, włóż łyżeczke chrzanu i zalej gorącym barszczem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE