Dzisiaj jest: Piątek, 18.10.2019 Imieniny: Łukasza i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Barszcz czerwony z jajkiem


22.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 kg  słodkich czerwonych buraków
  • 30 dag  wędzonych żeberek
  • włoszczyzna
  • 6 sztuk jajek
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 2 ząbki  czosnku
  • ziele angielskie
  • tarty chrzan ze słoika
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Buraki obierz, pokrój w plastry, włóż do szklanego naczynia. Zalej przegotowaną wodą, aby były zakryte, odstaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na kilka dni do ukiszenia.
  2. Włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój w grubsze kawałki. Boczek pokrój na porcje z kostką. Warzywa i boczek włóż do garnka. Dodaj liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Zalej 2 litrami wody. Zagotuj, odszumuj i gotuj na małym ogniu przez 45-50 minut, tak by płyn trochę odparował i powstał esencjonalny wywar.
  3. Wywar przecedź, dopraw czosnkiem i solą do smaku. Do wrzącego wywaru dodaj ukiszony barszcz z buraków i podgrzej żeby był gorący, ale nie gotuj.
  4. Na talerzach rozłóż cząstki jajek ugotowanych na twardo, włóż łyżeczke chrzanu i zalej gorącym barszczem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE