Dzisiaj jest: Wtorek, 22.10.2019 Imieniny: Filipa i Kordulii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Barszcz ukraiński z kapustą i fasolą


23.05.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 8 osób


Składniki

  • 2 sztuki całe kurczaki
  • 5 sztuk ziarenek ziela angielskiego
  • 4 sztuki listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki  pieprzu ziarnistego
  • 1 szklanka  fasoli
  • 3 sztuki suszone prawdziwki
  • 8 sztuk dużych buraków
  • 2 sztuki pomidory bez skórki
  • 3 sztuki marchewki
  • garść fasolki szparagowej
  • garść posiekanego selera
  • 6 sztuk ziemnikaów
  • 2 sztuki pietruszki
  • 0.6 kg  kapusty
  • 1 sztuka czerwona cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • majeranek
  • 3 łyżki  jogurtu 0%
  • koperek
  • ocet winny lub sok z cytryny
  • cukier
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Fasolę zalej wodą, namocz przez noc, a następnie podgotuj. Prawdziwki zalej wrzątkiem i zostaw na noc.
  2. Kurczaki włóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe oraz pieprz i zalej wszystko 5 l wody. Ugotuj wywar, a następnie wyjmij kurczaki.
  3. Buraki obierz, pokrój w paski, dodaj łyżkę cukru oraz sok z 1/2 cytryny i duś na rozgrzanej oliwie, aż zmiękną. Na czystej patelni podsmaż posiekane czosnek i cebulę.
  4. Do garnka z wywarem wrzuć pokrojone w paski marchewki, pietruszkę, seler, fasolkę szparagową, poszatkowaną kapustę, rozdrobnione pomidory, posiekane prawdziwki, ziemniaki oraz fasolę. Gotuj wszystko do miękkości.
  5. Następnie dodaj cebulę z czosnkiem oraz buraki. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem, posiekaną natką, majerankiem, octem oraz szczyptą cukru. Pod koniec gotowania zabiel zupę jogurtem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE