Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki szkl. mąki
- 1 sztuka duże jajko
- 1 szczypta soli
- ciepła woda
- 40 dag polędwicy wołowej
- 20 dag tłustego podgardla
- 4 łyżki tłustego rosołu
- 1 sztuka mała główka czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 szczypta cukru
- sól
- pieprz
- 1 sztuka opakownie barszczu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Opłukane mięso drobno posiekaj. Połącz z posiekanym czosnkiem, rosołem, solą, pieprzem i cukrem.
- Z mąki, szczypty soli, jajka i wody zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj je cienko na oprószonym mąką blacie. Małą szklanką lub kieliszkiem wycinaj kółka, nałóż farsz, ciasto złóż i dokładnie zlep brzegi. Kładź na osolony wrzątek i gotuj przez 10 minut.
- Gorące kołduny przełóż do talerza i zalej czerwonym barszczem przygotowanym według przepisu na opakowaniu.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy