Dzisiaj jest: Środa, 21.08.2019 Imieniny: Joanny i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

Botwinka z fetą


25.08.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 pęczki  botwinki z buraczkami
  • 1 sztuka marchewka
  • 1/2 sztuki pietruszki
  • 1/4 sztuki selera
  • 1 sztuka mała cebula
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżka  masła
  • 1 łyżka  oliwy extra virgin
  • 100 ml  śmietany 30%
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 pęczek  koperku
  • 200 g  sera feta
  • 2 łyżeczki  soku z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Włoszczyznę obierz, umyj, osusz i pokrój w kostkę. Wrzuć warzywa do garnka, zalej 2 litrami wody, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  2. Koperek umyj, osusz i posiekaj. Botwinkę umyj i drobno posiekaj. Buraki pokrój w kostkę.
  3. Wyjmij warzywa z wywaru. Do garnka wrzuć listki tymianku, dwie łyżki posiekanego koperku, masło oraz oliwę. Zmniejsz ogień i dodaj botwinkę. Gotuj do miękkości na średnim ogniu przez 4-5 minut. Fetę pokrój w kostkę.
  4. Śmietanę wymieszaj z dwiema łyżkami zupy i wlej powoli do garnka. Wymieszaj i zagotuj. Następnie zdejmij zupę z ognia, dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  5. Botwinkę rozlej do talerzy, posyp fetą, koperkiem oraz tymiankiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Daisy07

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE