Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 pęczki botwinki z buraczkami
- 1 sztuka marchewka
- 1/2 sztuki pietruszki
- 1/4 sztuki selera
- 1 sztuka mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- 100 ml śmietany 30%
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 pęczek koperku
- 200 g sera feta
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Włoszczyznę obierz, umyj, osusz i pokrój w kostkę. Wrzuć warzywa do garnka, zalej 2 litrami wody, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Koperek umyj, osusz i posiekaj. Botwinkę umyj i drobno posiekaj. Buraki pokrój w kostkę.
- Wyjmij warzywa z wywaru. Do garnka wrzuć listki tymianku, dwie łyżki posiekanego koperku, masło oraz oliwę. Zmniejsz ogień i dodaj botwinkę. Gotuj do miękkości na średnim ogniu przez 4-5 minut. Fetę pokrój w kostkę.
- Śmietanę wymieszaj z dwiema łyżkami zupy i wlej powoli do garnka. Wymieszaj i zagotuj. Następnie zdejmij zupę z ognia, dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
- Botwinkę rozlej do talerzy, posyp fetą, koperkiem oraz tymiankiem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka