Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Chłodnik buraczano-jabłkowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 400 g  buraków
  • 3 sztuki kwaskowe jabłka
  • 1 sztuka cebula
  • 1 ząbek  czosnku
  • 3 łyżki  oliwy
  • 600 ml  bulionu drobiowego
  • 300 ml  śmietany 18%
  • 1 pęczek  koperku
  • 4 sztuki jajka ugotowane na twardo
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój na kawałki. Cebulę oraz czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie w garnku z grubym dnem.
  2. Buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż do garnka z cebulą oraz czosnkiem i duś, mieszając, 5 minut. Dodaj jabłka, przykryj i duś jeszcze 10 minut.
  3. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Po ugotowaniu dodaj połowę śmietany, zmiksuj i odstaw do ostygnięcia.
  4. Koperek posiekaj i wymieszaj z resztą śmietany.
  5. Przed podaniem chłodnik udekoruj śmietaną i pokrojonymi w plasterki ugotowanymi na twardo jajkami.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE