Dzisiaj jest: Piątek, 24.11.2017 Imieniny: Jana i Flory



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5783

Domowa grochówka wojskowa


25.01.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Domowa grochówka wojskowa - wspomnienie smaku z dzieciństwa! Zupę podajemy na gorąco z kromką świeżego pieczywa. Gdy zupa jest zbyt gęsta można dolać nieco przegotowanej wody i doprawić vegetą, solą, pieprzem i majerankiem.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 2 szklanki  groch
    łuskany
  • 300 g  boczek wędzony
    surowy
  • 1 kg  kości wieprzowe
    na zupę
  • 300 g  kiełbasa
    podwędzana, lekko podsuszana
  • 100 g  słonina
  • 6 sztuk  ziemniaki
  • 2 sztuki  marchew
  • 1 sztuka  pietruszka
  • 2 ząbki  czosnek
  • 5 sztuk  liście laurowe
  • 3 sztuki  ziele angielskie
  • 2 łyżki  vegeta (przyprawa)
  • 2 łyżki  majeranek
    suszony
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Do garnka wlewamy 2 litry wody, a następnie wrzucamy kości wieprzowe i zalewamy je 2 litrami zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i szumujemy. Następnie dodajemy liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego, gotujemy na małym ogniu.
  2. Marchew, pietruszkę i ziemniaki (ziemniaki oddzielnie) kroimy w kostkę. Groch płuczemy. Po mniej więcej godzinie gotowania kości wieprzowych dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i wypłukany groch. Gdy groch będzie miękki, wyjmujemy kości z garnka, a do zupy dodajemy ziemniaki i przyprawę vegetę.
  3. Słoninę kroimy w kostkę wrzucamy na patelnię i topimy. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i w kostkę boczek wędzony i podsmażamy na rumiano. Nadmiar tłuszczu zlewamy. Słoninę, boczek i kiełbasę dodajemy do zupy.
  4. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy. Mięso z kości obieramy i dodajemy do zupy.
  5. Całość gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i na samym końcu majerankiem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 59

Przepisy: 73


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.80 Ocen: 5

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE