Dzisiaj jest: Niedziela, 23.09.2018 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Doskonały żurek z jajkami i kiełbasą


18.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 pęczek  włoszczyzny
  • 30 dag  wędzonej kiełbasy
  • 5 dag  wędzonego boczku
  • 1/2 l  zakwasu na żur
  • 6 sztuk jajek ugotowanych na twardo
  • 5 sztuk suszonych grzybów
  • 5 sztuk ziarenek ziela angielskiego
  • 2 sztuki listki laurowe
  • 4 ząbki  czosnku
  • 3 łyżki  śmietany
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Włoszczyznę oczyść, obierz, opłucz i pokrój na kawałki. Następnie włóż warzywa do garnka, zalej 1/2 l wody i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe.
  2. Dodaj umyte, namoczone w szklance wody i pokrojone w paseczki grzyby razem z wodą z moczenia. Następnie dorzuć pokrojony w kostkę boczek oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut. Wywar przecedź.
  4. Zakwas dobrze wymieszaj i dodaj do wywaru. Następnie, ciągle mieszając, zagotuj żurek. Pod koniec gotowania dopraw do smaku majerankiem, solą, roztartym czosnkiem oraz kwaśną śmietaną.
  5. Jajka na twardo pokrój w ćwiartki. Żurek wlej do misek, wierzch udekoruj jajkami na twardo.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE