Dzisiaj jest: Czwartek, 21.11.2019 Imieniny: Janusza i Konrada



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Doskonały żurek z jajkami i kiełbasą


18.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 pęczek  włoszczyzny
  • 30 dag  wędzonej kiełbasy
  • 5 dag  wędzonego boczku
  • 1/2 l  zakwasu na żur
  • 6 sztuk jajek ugotowanych na twardo
  • 5 sztuk suszonych grzybów
  • 5 sztuk ziarenek ziela angielskiego
  • 2 sztuki listki laurowe
  • 4 ząbki  czosnku
  • 3 łyżki  śmietany
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Włoszczyznę oczyść, obierz, opłucz i pokrój na kawałki. Następnie włóż warzywa do garnka, zalej 1/2 l wody i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe.
  2. Dodaj umyte, namoczone w szklance wody i pokrojone w paseczki grzyby razem z wodą z moczenia. Następnie dorzuć pokrojony w kostkę boczek oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut. Wywar przecedź.
  4. Zakwas dobrze wymieszaj i dodaj do wywaru. Następnie, ciągle mieszając, zagotuj żurek. Pod koniec gotowania dopraw do smaku majerankiem, solą, roztartym czosnkiem oraz kwaśną śmietaną.
  5. Jajka na twardo pokrój w ćwiartki. Żurek wlej do misek, wierzch udekoruj jajkami na twardo.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE