Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2019 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Zupa minestrone


09.02.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1.5 łyżek  oliwy z oliwek
  • 1 sztuka mała zmielona cebula
  • 60 g  pocietej najlepiej na słupki cukinii
  • 60 g  zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 30 g  pociętego najlepiej na słupki selera
  • 4 ząbki  rozdrobnionego czosnku
  • 1/2 sztuki litra bulionu z warzyw
  • 2 sztuki puszki odsączonej czerwonej fasoli Red Kidney
  • 2 sztuki puszki odsączonej małej białej fasoli
  • 200 g  pomidorów z puszki pokrojonych w kostkę
  • 60 g  pocietej najlepiej na słupki marchewki
  • 1 łyżka  świeżo pociętej natki pietruszki
  • 3/4 łyżeczki  suszonego oregano
  • 3/4 łyżeczki  soli
  • 1/4 łyżeczki  zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki  bazylii suszonej
  • 1/8 łyżeczki  suszonego tymianku
  • 1.5 szklanek  gorącej wody
  • 500 g  świeżego szpinaku lub równowartość szpinaku mrożonego (musi być rozmrożony i odsączony)
  • 80 g  makaronu muszelek

Sposób przyrządzania:

  1. Podgrzać na średnim ogniu w garnku do zupy oliwę z oliwek,2. Podsmażyć cebulę, seler, czosnek, fasolę szparagową i cukinię przez ok. 8 minut lub do momentu, aż cebula się zeszkli,3. Dodać bulion warzywny i odsączone pomidory, fasolę z puszek, marchew, ciepłą wody, sól, zioła i przyprawy,4. Doprowadzić zupę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut,5. W międzyczasie o osobnym garnku ugotować makaron6. Dodać szpinak i gotuj przez następne 15 minut,7. Podawać na ciepło, dodając ugotowany makaron.



Przepis dodany przez:

Nina

Posty : 23

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE