Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 100 g czerwonej fasoli
- 100 g białej fasoli
- 200 g łopatki wieprzowej
- 200 g wołowiny
- 1 sztuka pietruszka
- 1/2 sztuki małego selera
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 sztuki ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka tymianku
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 sztuka kiełbasa
- 2 łyżki mąki
- 250 g kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka marchewka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolę zalej wodą i odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Gotuj do miękkości, odcedź i opłucz w zimnej wodzie. Wołowinę oraz wieprzowinę oczyść i pokrój na kawałki.
- Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj. Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso, podsmaż, posyp mieloną papryką i wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Całość podsmaż.
- Do zawartości garnka dorzuć pokrojone warzywa. Składniki dopraw solą i pieprzem. Wsyp ziele angielskie i tymianek. Wymieszaj z bulionem i gotuj do miękkości.
- Do mięsa dołóż ugotowaną fasolę, pokrojoną kiełbasę i ponownie doprowadź do wrzenia. Zupę zagęść mąką wymieszaną ze śmietaną i jeszcze chwilę podgotuj.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku