Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Fasolówka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 100 g  czerwonej fasoli
  • 100 g  białej fasoli
  • 200 g  łopatki wieprzowej
  • 200 g  wołowiny
  • 1 sztuka pietruszka
  • 1/2 sztuki małego selera
  • 2 łyżki  oleju
  • 1 łyżka  słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka  koncentratu pomidorowego
  • 4 sztuki ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka  tymianku
  • 1 l  bulionu warzywnego
  • 1 sztuka kiełbasa
  • 2 łyżki  mąki
  • 250 g  kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka marchewka

Sposób przyrządzania:

  1. Fasolę zalej wodą i odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Gotuj do miękkości, odcedź i opłucz w zimnej wodzie. Wołowinę oraz wieprzowinę oczyść i pokrój na kawałki.
  2. Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj. Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso, podsmaż, posyp mieloną papryką i wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Całość podsmaż.
  3. Do zawartości garnka dorzuć pokrojone warzywa. Składniki dopraw solą i pieprzem. Wsyp ziele angielskie i tymianek. Wymieszaj z bulionem i gotuj do miękkości.
  4. Do mięsa dołóż ugotowaną fasolę, pokrojoną kiełbasę i ponownie doprowadź do wrzenia. Zupę zagęść mąką wymieszaną ze śmietaną i jeszcze chwilę podgotuj.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE