Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Flaki z pulpecikami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  flaków wołowych
  • włoszczyzna
  • 25 dag  szpondra
  • 1 łyżka  mąki
  • 1 łyżka  masła
  • 2 łyżeczki  majeranku
  • 1/2 łyżeczki  ostrej papryki
  • suszony imbir
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
    Pulpeciki
  • 25 dag  wątróbki cielęcej
  • 15 dag  łoju wołowego
  • 2 sztuki jajka
  • 4 łyżki  bułki tartej lub kaszy manny
  • 2 łyżki  mąki
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Flaki opłucz, pokrój w paseczki i ugotuj do miękkości w dużej ilości osolonej wody.
  2. Włoszczyznę obierz, połowę razem ze szpondrem włóż do garnka, zalej 2 litrami wody, przykryj i gotuj, aż mięso zmięknie.
  3. Wywar przecedź, dodaj ugotowane flaki. Pozostałą włoszczyznę pokrój w zapałkę. Dodaj do flaków. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i papryką. Mąkę zagnieć z masłem i włóż do flaków. Gotuj na małym ogniu, aż mąka się rozpuści.
  4. Tłuszcz oraz wątróbkę zmiel, wymieszaj z pozostałymi składnikami, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut. Wilgotnymi dłońmi uformuj malutkie pulpeciki. Obtocz je w mące, gotuj 5 minut w osolonym wrzątku.
  5. Ugotowane pulpeciki włóż do flaków. Danie podawaj z pieczywem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE