Dzisiaj jest: Środa, 16.10.2019 Imieniny: Gawła i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Flaki z pulpecikami


03.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  flaków wołowych
  • włoszczyzna
  • 25 dag  szpondra
  • 1 łyżka  mąki
  • 1 łyżka  masła
  • 2 łyżeczki  majeranku
  • 1/2 łyżeczki  ostrej papryki
  • suszony imbir
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
    Pulpeciki
  • 25 dag  wątróbki cielęcej
  • 15 dag  łoju wołowego
  • 2 sztuki jajka
  • 4 łyżki  bułki tartej lub kaszy manny
  • 2 łyżki  mąki
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Flaki opłucz, pokrój w paseczki i ugotuj do miękkości w dużej ilości osolonej wody.
  2. Włoszczyznę obierz, połowę razem ze szpondrem włóż do garnka, zalej 2 litrami wody, przykryj i gotuj, aż mięso zmięknie.
  3. Wywar przecedź, dodaj ugotowane flaki. Pozostałą włoszczyznę pokrój w zapałkę. Dodaj do flaków. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i papryką. Mąkę zagnieć z masłem i włóż do flaków. Gotuj na małym ogniu, aż mąka się rozpuści.
  4. Tłuszcz oraz wątróbkę zmiel, wymieszaj z pozostałymi składnikami, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut. Wilgotnymi dłońmi uformuj malutkie pulpeciki. Obtocz je w mące, gotuj 5 minut w osolonym wrzątku.
  5. Ugotowane pulpeciki włóż do flaków. Danie podawaj z pieczywem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE