Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg flaków wołowych
- włoszczyzna
- 25 dag szpondra
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- suszony imbir
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- Pulpeciki
- 25 dag wątróbki cielęcej
- 15 dag łoju wołowego
- 2 sztuki jajka
- 4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Flaki opłucz, pokrój w paseczki i ugotuj do miękkości w dużej ilości osolonej wody.
- Włoszczyznę obierz, połowę razem ze szpondrem włóż do garnka, zalej 2 litrami wody, przykryj i gotuj, aż mięso zmięknie.
- Wywar przecedź, dodaj ugotowane flaki. Pozostałą włoszczyznę pokrój w zapałkę. Dodaj do flaków. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i papryką. Mąkę zagnieć z masłem i włóż do flaków. Gotuj na małym ogniu, aż mąka się rozpuści.
- Tłuszcz oraz wątróbkę zmiel, wymieszaj z pozostałymi składnikami, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut. Wilgotnymi dłońmi uformuj malutkie pulpeciki. Obtocz je w mące, gotuj 5 minut w osolonym wrzątku.
- Ugotowane pulpeciki włóż do flaków. Danie podawaj z pieczywem.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy