Dzisiaj jest: Piątek, 15.11.2019 Imieniny: Alberta i Leopolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Gazpacho


03.09.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Gazpacho, czy popularna w Andaluzji warzywna zupa, to hiszpańska wersja popularnego w Polsce chłodniku. Stworzona na bazie surowych warzyw i rozmoczonego w nich chleba, podawana na zimno będzie ciekawym pomysłem na letni posiłek i ochłodę w czasie upałów.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 puszki  pomidory
  • 2 sztuki  papryka czerwona
  • 1 sztuka  cebula
    średnia
  • 3 ząbki  czosnek
  • 3 sztuki  ogórek gruntowy
  • 4 kromki  chleb pszenny
  • 1/2 sztuki  sok z limonki
  • 4 łyżki  olej rzepakowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Paprykę przekrój na ćwiartki, wyciągnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w kostkę.
  3. Pomidory przełóż do kielicha miksera. Dodaj pokrojone ogórki, cebulę, paprykę, obrane ząbki czosnku. Dodaj pieczywo, olej oraz wyciśnij sok z limonki. Wszystko dokładnie zmiksuj.
  4. Schłodź zupę przez kilka godzin.
  5. Podawaj zupę chłodnik z zaproponowanymi dodatkiem lub dodatkami - ser feta, rukola, oliwki, ogórek, ziarenka czerwonego pieprzu.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

eater

Posty : 28

Przepisy: 4


Zobacz więcej na temat:

gazpachoprzepisy na zupychłodnik


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE