Dzisiaj jest: Sobota, 22.02.2020 Imieniny: Marty i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Grochówka na boczku


30.06.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Grochówkę na boczku najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1.5 szklanek  groch
  • 150 g  boczek wędzony
  • 150 g  kiełbasa
    paprykowa
  • 1 pęczek  włoszczyzna
  • 1 puszka  pomidory
    w sosie
  • 2 łyżki  olej
  • 1 łyżka  majeranek
  • 1 łyżeczka  papryka (przyprawa)
  • 1 sztuka  cebula

Sposób przyrządzania:

  1. Groch przebierz, opłucz, zalej zimną, przegotowaną wodą i zostaw na noc. Następnego dnia dopełń, by było 8 szklanek płynu. Gotuj przez 60 minut, aż groch będzie miękki.
  2. Włoszczyznę oczyść, umyj, zalej 2 szklankami wody, włóż boczek i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie przecedź wywar. Boczek pokrój w kostkę i razem z wywarem dodaj do ugotowanego grochu. Pomidory pokrój w ósemki i wraz z sosem wlej do garnka.
  3. Kiełbasę pokrój w talarki, obsmaż na łyżce oleju. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zrumień na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj cebulę do zupy. Dopraw do smaku solą, papryką i majerankiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Garfield

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE