Dzisiaj jest: Piątek, 22.11.2019 Imieniny: Marka i Cecylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Grochówka


13.09.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Grochówkę najlepiej podawać ze świeżym pieczywem lub domowymi podpłomykami.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 łyżka  mąka
  • 500 g  groch
    łuskany
  • 300 g  boczek wędzony
  • 2 sztuki  marchew
  • 1 sztuka  pietruszka
  • 1/2 sztuki  por
  • 2 łyżki  olej rzepakowy
  • 450 g  ziemniaki
  • 1/2 łyżeczki  bazylia
    suszona
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Groch opłucz, przełóż do garnka i zalej 3,5 l wody. Dodaj cały boczek i gotuj przez 40 minut.
  2. Marchew, pietruszkę oraz pora oczyść, pokrój i podsmaż na rozgrzanej 1 łyżce oleju. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i razem z podsmażonymi warzywami dodaj do gotującej się zupy.
  3. Z zupy wyjmij boczek, pokrój w kostkę i ponownie dodaj do zupy. Gotuj wszystko przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. W oddzielnym garnku podgrzej 1 łyżkę oleju, wsyp łyżkę mąki, dodaj chochlę zupy i przygotuj zasmażkę. Gotową zasmażkę dodaj do zupy, wymieszaj. Dopraw grochówkę do smaku bazylią i solą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Minion

Posty : 6

Przepisy: 41


Zobacz więcej na temat:

grochówkaprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE