Dzisiaj jest: Sobota, 16.12.2017 Imieniny: Euzebiusza i Zdzisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5785

Hiszpańska zupa z soczewicy z kiełbasą chorizo


15.06.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Hiszpańską zupę z soczewicy z kiełbasą chorizo najlepiej podawać ze świeżym pieczywem. Zamiast suchej soczewicy można użyć tej z puszki - zupa ugotuje się wtedy błyskawicznie.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 200 g  chorizo
  • 3 łyżki  oliwa
  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 3 ząbki  czosnek
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 1 sztuka  papryka żółta
  • 2 sztuki  marchew
  • 2 sztuki  liście laurowe
  • sól
    do smaku
  • papryka (przyprawa)
    ostra, do smaku
  • 1 sztuka  pomidory
  • 1.5 l  bulion warzywny
  • 300 g  soczewica
    zielona
  • 2 sztuki  ziemniaki
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki. Podsmaż ją na rozgrzanej na patelni oliwie przez 3 minuty.
  2. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Tak przygotowane cebulę i czosnek dodaj do kiełbasy i smaż razem przez 3 minuty. Papryki oczyść z nasion, umyj i pokrój w kostkę.
  3. Paprykę dorzuć do składników na patelni. Obrane i umyte marchewki pokrój w plasterki i dodaj do mieszanki. Smaż wszystko razem przez 3 minuty. Dodaj liście laurowe, sól oraz szczyptę ostrej papryki. Pomidora sparz, obierz ze skórki i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj po czym przełóż zawartość patelni do garnka.
  4. Szklankę bulionu warzywnego podgrzej na patelni i przelej do zupy. Zawartość garnka zalej pozostałym bulionem. Na koniec dodaj soczewicę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Podczas gotowania mieszaj od czasu do czasu.
  5. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dość dużą kostkę. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 30 minut na małym ogniu. Przed podaniem posyp zupę posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Daisy07

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE