Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 200 g chorizo
- 3 łyżki oliwa
- 1 sztuka cebula
duża - 3 ząbki czosnek
- 1 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka papryka żółta
- 2 sztuki marchew
- 2 sztuki liście laurowe
- sól
do smaku - papryka (przyprawa)
ostra, do smaku - 1 sztuka pomidory
- 1.5 l bulion warzywny
- 300 g soczewica
zielona - 2 sztuki ziemniaki
- 1/2 pęczki natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki. Podsmaż ją na rozgrzanej na patelni oliwie przez 3 minuty.
- Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Tak przygotowane cebulę i czosnek dodaj do kiełbasy i smaż razem przez 3 minuty. Papryki oczyść z nasion, umyj i pokrój w kostkę.
- Paprykę dorzuć do składników na patelni. Obrane i umyte marchewki pokrój w plasterki i dodaj do mieszanki. Smaż wszystko razem przez 3 minuty. Dodaj liście laurowe, sól oraz szczyptę ostrej papryki. Pomidora sparz, obierz ze skórki i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj po czym przełóż zawartość patelni do garnka.
- Szklankę bulionu warzywnego podgrzej na patelni i przelej do zupy. Zawartość garnka zalej pozostałym bulionem. Na koniec dodaj soczewicę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Podczas gotowania mieszaj od czasu do czasu.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dość dużą kostkę. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 30 minut na małym ogniu. Przed podaniem posyp zupę posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia