Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 4 szklanki jogurtu
- 1 sztuka ogórek
- 200 g chudej szynki
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 4 sztuki kromki białego chleba
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- koperek
- pieprz
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jogurt przełóż do miski. Dodaj musztardę, sól oraz pieprz i wymieszaj.
- Ogórek umyj, pokrój w kostkę. Szynkę pokrój w paski, a cebulę obierz i drobno posiekaj. Wszystkie składniki dodaj do jogurtu, wymieszaj i schłodź w lodówce.
- Chleb pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj, podsmaż na rozgrzanym maśle, a następnie dodaj do niego pokrojony chleb.
- Zimny chłodnik rozlej do talerzy, posyp posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Grzanki podawaj osobno.
Źródło przepisu: Palce lizać