Dzisiaj jest: Niedziela, 23.09.2018 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Kartoflanka z kabanosami


28.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 750 g  ziemniaków
  • 2 sztuki duże marchewki
  • 250 g  selera
  • 1.5 łyżek  oleju
  • 2 łyżeczki  bulionu warzywnego w proszku
  • 150 g  kabanosów
  • 4 sztuki gałązki natki pietruszki
  • 1 sztuka cebula
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki, cebulę oraz seler obierz i pokrój w kostkę. Marchewki oczyść i pokrój w talarki lub półplasterki. W rondelku rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmażaj na nim warzywa przez 4 minuty, cały czas mieszając. Całość zalej 1 l wody, doprowadź do wrzenia i dopraw bulionem w proszku. Gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut.
  2. Kabanosy potnij w cienkie plasterki i podsmaż na pozostałym oleju, mieszając. Następnie osącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
  3. Natkę pietruszki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie odstaw do ocieknięcia. Warzywa w zupie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków na niewielkie kawałki.
  4. Danie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Natkę pietruszki drobno posiekaj i posyp nią przygotowaną zupę.
  5. Potrawę przelej do talerzy. Serwuj na gorąco z podsmażonymi kabanosami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE