Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 750 g ziemniaków
- 2 sztuki duże marchewki
- 250 g selera
- 1.5 łyżek oleju
- 2 łyżeczki bulionu warzywnego w proszku
- 150 g kabanosów
- 4 sztuki gałązki natki pietruszki
- 1 sztuka cebula
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki, cebulę oraz seler obierz i pokrój w kostkę. Marchewki oczyść i pokrój w talarki lub półplasterki. W rondelku rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmażaj na nim warzywa przez 4 minuty, cały czas mieszając. Całość zalej 1 l wody, doprowadź do wrzenia i dopraw bulionem w proszku. Gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut.
- Kabanosy potnij w cienkie plasterki i podsmaż na pozostałym oleju, mieszając. Następnie osącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
- Natkę pietruszki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie odstaw do ocieknięcia. Warzywa w zupie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków na niewielkie kawałki.
- Danie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Natkę pietruszki drobno posiekaj i posyp nią przygotowaną zupę.
- Potrawę przelej do talerzy. Serwuj na gorąco z podsmażonymi kabanosami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku