Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kartoflanka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka por
  • 2 łyżki  oliwy
  • 1 l  bulionu warzywnego
  • 5 sztuk ziemniaków
  • 1 sztuka listek laurowy
  • 1 ząbek  czosnku
  • 2 łyżki  śmietany 12%
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 4 łyżki  mrożonego groszku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

  1. Białą część pora pokrój w talarki i przesmaż je przez 3 minuty na rozgrzanej oliwie.
  2. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Bulion zagotuj i wrzuć do niego pokrojone ziemniaki i pora. Dodaj listek laurowy i drobno posiekany czosnek. Gotuj wszystko razem przez 30 minut.
  3. Gdy warzywa zmiękną, wyjmij listek laurowy i zmiksuj zupę na gładki krem. Następnie dodaj do niej śmietanę oraz sok z cytryny i wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i curry.
  4. Groszek ugotuj i rozłóż do miseczek. Zalej go zupą.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE