Dzisiaj jest: Sobota, 23.11.2019 Imieniny: Klemensa i Amelii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Krem cebulowy


14.02.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Krem cebulowy to danie pożywne i bardzo tanie. Zamiast własnoręcznie robionych grzanek, można użyć gotowych np. ziołowych. Przepis wegetariański.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 6 sztuk  cebula
  • 100 g  serek topiony
    o smaku ziołowym
  • 2 sztuki  ziemniaki
  • 1.5 l  bulion warzywny
  • 2 kromki  chleb tostowy
  • gałka muszkatołowa
    do smaku
  • papryka (przyprawa)
    słodka, do smaku
  • 1 łyżka  olej
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 2 łyżki  bazylia
    posiekana

Sposób przyrządzania:

  1. Cebule obierz, drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do bulionu i gotuj do miękkości.
  2. Do ziemniaków dodaj podsmażoną cebulę, wymieszaj i podgrzewaj przez chwilę. Całość zdejmij z ognia i ostudź. Następnie warzywa zmiksuj, do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Serek topiony pokrój w małą kostkę i dodaj do zupy. Danie dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Gotuj przez kilka minut.
  4. Chleb pokrój w kostkę, po czym zrumień na suchej patelni. Zupę podawaj posypaną grzankami i bazylią.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Mała Mi

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE