Dzisiaj jest: Poniedziałek, 19.11.2018 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5823

Krem cukiniowy


22.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1/2 kg  cukinii
  • 30 dag  ziemniaków
  • 1 sztuka cebula
  • 1.5 l  bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz czarny mielony
  • 15 dag  kwaśnej śmietany
  • 5 dag  masła
  • 2 sztuki kromki bułki

Sposób przyrządzania:

  1. Cukinie oczyść i odkrój kilka cienkich plasterków do dekoracji.
  2. Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój razem z cukinią w dużą kostkę. Bulion warzywny zagotuj, dodaj pokrojone warzywa, dosyp sól oraz pieprz i ugotuj.
  3. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę przy pomocy blendera i dopraw ją gałką muszkatołową startą na tarce o najmniejszych oczkach. Zdejmij garnek z ognia i dodaj kwaśną śmietanę wymieszaną w miseczce z odrobiną powstałego kremu.
  4. Plasterki cukinii obsmaż na małej ilości masła i włóż do zupy. Bułki pokrój w kostkę, podsmaż na reszcie masła i wsyp do miseczek z kremem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE