Dzisiaj jest: Niedziela, 26.01.2020 Imieniny: Seweryna i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Krem dyniowy z imbirem i mleczkiem kokosowym


10.12.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Cudowny smak, aromatyczny zapach i ta konsystencja - gęsta i kremowa. Pyszności! Dodatek imbiru i mleczka kokosowego dał niebywały efekt końcowy. Całość jest lekko pikantna, choć możecie pominąć ostre papryki, wówczas wyjdzie wersja łagodna. Bardzo mocno polecam Wam ten przepis - niebo w ustach :)

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1.3 kg  dynia
  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 sztuka  papryczka chilli
  • 1 kawałek  imbir
    mały kawałeczek
  • 2 łyżki  olej z rzepaku i lnu
    rafinowany
  • 1 szklanka  woda
  • 200 ml  mleczko kokosowe
    z puszki
  • 1 łyżka  curry
    przyprawa
  • 1 szczypta  sól himalajska
  • 1 szczypta  pieprz czarny
  • 1 szczypta  papryka wędzona (przyprawa)
  • 1 szczypta  pieprz cayenne

Sposób przyrządzania:

  1. W garnku rozgrzej olej z rzepaku i lnu (pamiętaj, aby był rafinowany). Podsmaż na nim drobno posiekane cebule, czosnek, papryczkę chilli oraz imbir. Smaż ok. 10 minut.
  2. Następnie dodaj obraną i oczyszczoną dynię pokrojoną w grubą kostkę. Zalej szklanką wody i od zagotowania gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
  3. Teraz dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut.
  4. Wlej mleczko kokosowe i gotuj jeszcze ok. 5 minut.
  5. Całość pozostaw do ostygnięcia, a następnie zblenduj na gładki krem.
  6. Przed spożyciem całość lub porcję ponownie podgrzej.



Przepis dodany przez:

marysienkatoja

Posty : 0

Przepisy: 1


Zobacz więcej na temat:

krem dyniowyzupa kremprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE