Dzisiaj jest: Piątek, 28.02.2020 Imieniny: Teofila i Makarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Krem jarzynowy z chrupiącym chlebem


11.10.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Chleb bawarski to tradycyjny chleb wywodzący się z południowej części Niemiec. Dobry chleb bawarski powinien być ciężki, ścisły i mocno aromatyczny. Jednym z producentów takiego chleba jest też firma Dan Cake.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 6 kromek  chleb bawarski
  • 1 l  bulion warzywny
  • 1.5 łyżek  masło klarowane
  • 2 sztuki  pietruszka
  • 1/2 sztuki  seler korzeniowy
    średni
  • 2 sztuki  cebula
  • 2 sztuki  ziemniaki
  • 4 ząbki  czosnek
  • 1 sztuka  marchew
  • 1 sztuka  por
  • 1/2 łyżeczki  imbir
    tarty
  • sos balsamiczny
    do dekoracji
  • natka pietruszki
    do dekoracji
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło klarowane i szklimy cebulę, 2 pokrojone ząbki czosnku i pora. Dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler, kalafior, ziemniaki oraz marchewkę.
  2. Warzywa lekko podsmażamy, następnie zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Warzywa ugotowane w bulionie miksujemy blenderem.
  3. Pozostałe dwa ząbki czosnku drobno kroimy. Kromki chleba smarujemy masłem, na każdą kładziemy odrobinę czosnku, wykładamy na blachę i lekko podpiekamy.
  4. Gotową zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksem sosu balsamicznego i pietruszką. Podajemy z chrupiącym, podpieczonym chlebem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 79

Przepisy: 97


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE