Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Krem kalafiorowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 opakowanie  mrożonych różyczek kalafiora
  • 1 opakowanie  mrożonych różyczek brokułu
  • 1 sztuka cebula czosnkowa
  • 3 ząbki  czosnku
  • 3 łyżki  masła
  • 2 szklanki  mleka
  • 4 szklanki  bulionu drobiowego
  • 150 g  serka topionego śmietankowego
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • słodka mielona papryka
  • wiórki parmezanu
  • 2 łyżki  pokrojonej w kostkę czerwonej papryki

Sposób przyrządzania:

  1. Do dużego garnka wrzuć masło i podsmaż na nim posiekane cebulę i czosnek. Następnie dodaj mrożone kalafior i brokuł. Podlej wszystko mlekiem i bulionem. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
  2. Wyjmij 1/4 jarzyn i odłóż. Do reszty dodaj serek topiony oraz parmezan i zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz słodką papryką. Dodaj odłożone wcześniej jarzyny.
  3. Gotową zupę rozlej do talerzy, posyp wiórkami parmezanu oraz pokrojoną papryką.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE