Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 opakowanie mrożonych różyczek kalafiora
- 1 opakowanie mrożonych różyczek brokułu
- 1 sztuka cebula czosnkowa
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 2 szklanki mleka
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 150 g serka topionego śmietankowego
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- słodka mielona papryka
- wiórki parmezanu
- 2 łyżki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do dużego garnka wrzuć masło i podsmaż na nim posiekane cebulę i czosnek. Następnie dodaj mrożone kalafior i brokuł. Podlej wszystko mlekiem i bulionem. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
- Wyjmij 1/4 jarzyn i odłóż. Do reszty dodaj serek topiony oraz parmezan i zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz słodką papryką. Dodaj odłożone wcześniej jarzyny.
- Gotową zupę rozlej do talerzy, posyp wiórkami parmezanu oraz pokrojoną papryką.
Źródło przepisu: Poradnik domowy