Dzisiaj jest: Piątek, 21.02.2020 Imieniny: Eleonory i Feliksa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Krem pietruszkowy z ptysiami


22.09.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Krem pietruszkowy z ptysiami to przepis na oryginalne i dietetyczne danie. Zupę przed podaniem można udekorować kleksem śmietany.

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 6 sztuk  pietruszka
  • 2 pęczki  natka pietruszki
  • 4 kawałki  kurczak
    skrzydełka
  • 100 g  jogurt naturalny
  • 140 g  masło
  • 1 szklanka  mąka
  • 2 sztuki  jajka
  • 1 szklanka  ser żółty
    starty
  • tymianek
    świeży, do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. 100 g masła rozpuść w garnku z 1 szklanką wody i solą. Zagotuj, po czym wsyp mąkę i mieszaj. Uzyskane ciasto odstaw do ostygnięcia, a następnie dodaj do niego jajka, ser oraz posiekany tymianek. Dopraw do smaku pieprzem.
  2. Porcje masy wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 190 st. C.
  3. Pietruszki obierz i pokrój na kawałki. Skrzydełka umyj. Wszystko włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Następnie gotuj jeszcze 15 minut. Na patelni rozgrzej pozostałe masło i podsmaż na nim posiekaną natkę pietruszki.
  4. Zieleninę dodaj do zupy razem z jogurtem. Całość zmiksuj i dopraw do smaku. Podawaj z upieczonymi ptysiami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Butterfly

Posty : 13

Przepisy: 107


Zobacz więcej na temat:

zupa kremprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE