Dzisiaj jest: Niedziela, 15.07.2018 Imieniny: Henryka i Włodzimierza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Krem z bobu


05.02.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Usunięcie z zupy liści laurowych, pora, ziela angielskiego i marchewki przed zmiksowaniem kremu z bobu zagwarantuje uzyskanie kremu o wyjątkowym zielonym kolorze. Zupę można udekorować posiekanym koperkiem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  bób
    świeży
  • 2 sztuki  marchew
  • 1 sztuka  pietruszka
  • 1/3 sztuki  seler korzeniowy
  • 1/3 sztuki  por
  • 3 sztuki  ziemniaki
  • 4 łyżki  koperek
    posiekany
  • 4 ząbki  czosnek
  • 4 łyżki  olej
    do smażenia
  • 3 sztuki  liście laurowe
  • 4 ziarenka  ziele angielskie
  • 1 szczypta  gałka muszkatołowa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Do dużego garnka wlej większą ilość wody, zagotuj i wrzuć opłukany bób. Gotuj na małym ogniu przez 6 minut. Następnie osącz, przelej zimną wodą i obierz.
  2. Do garnka wlej 5 szklanek wody i zagotuj. Dodaj pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki, por, liście laurowe, ziele angielskie i 1 łyżeczkę soli. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Następnie wrzuć posiekany koperek i podgrzewaj przez 3 minuty. Dodaj obrany bób. Po 5 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i dokładnie wymieszaj.
  4. Z garnka wyjmij liście laurowe, por, ziele angielskie i marchewki. Dodaj bób i zmiksuj na gładki krem. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Butterfly

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE