Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Krem z bobu


05.02.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Usunięcie z zupy liści laurowych, pora, ziela angielskiego i marchewki przed zmiksowaniem kremu z bobu zagwarantuje uzyskanie kremu o wyjątkowym zielonym kolorze. Zupę można udekorować posiekanym koperkiem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  bób
    świeży
  • 2 sztuki  marchew
  • 1 sztuka  pietruszka
  • 1/3 sztuki  seler korzeniowy
  • 1/3 sztuki  por
  • 3 sztuki  ziemniaki
  • 4 łyżki  koperek
    posiekany
  • 4 ząbki  czosnek
  • 4 łyżki  olej
    do smażenia
  • 3 sztuki  liście laurowe
  • 4 ziarenka  ziele angielskie
  • 1 szczypta  gałka muszkatołowa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Do dużego garnka wlej większą ilość wody, zagotuj i wrzuć opłukany bób. Gotuj na małym ogniu przez 6 minut. Następnie osącz, przelej zimną wodą i obierz.
  2. Do garnka wlej 5 szklanek wody i zagotuj. Dodaj pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki, por, liście laurowe, ziele angielskie i 1 łyżeczkę soli. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Następnie wrzuć posiekany koperek i podgrzewaj przez 3 minuty. Dodaj obrany bób. Po 5 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i dokładnie wymieszaj.
  4. Z garnka wyjmij liście laurowe, por, ziele angielskie i marchewki. Dodaj bób i zmiksuj na gładki krem. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Butterfly

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE