Dzisiaj jest: Środa, 29.01.2020 Imieniny: Zdzisława i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Krem z brokułów z serkiem topionym


23.02.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Obecna w brokułach witamina C podniesie odporność, a sycący błonnik nie pozostawi nas głodnym. W formie aksamitnego kremu z dodatkiem serka topionego to idealna propozycja na chłodne dni.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 l  bulion warzywny
  • 1 łyżka  masło
  • 2 sztuki  brokuł
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 100 g  serek topiony
  • grzanki
    do dekoracji
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Brokuły umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w kostkę i wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem zaszklić w garnku.
  2. Zalać bulionem warzywnym i zagotować. Dodać brokuły i gotować do miękkości. Kilka różyczek można wyciągnąć wcześniej, aby udekorować puree przed podaniem. Przyprawić do smaku.
  3. Całość zmiksować blenderem i zagęścić serkiem topionym, cały czas mieszając.
  4. Najlepiej podawać z ciepłymi grzankami i udekorowane podgotowanymi różyczkami brokuła.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

NutriAdvicerka

Posty : 402

Przepisy: 31


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE