Dzisiaj jest: Niedziela, 17.11.2019 Imieniny: Grzegorza i Salomei



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Krem z cukinii


27.01.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Krem z cukinii powinien mieć pomarańczowy kolor. Przed podaniem danie można udekorować ziołami. Przepis jest również skierowany dla wegetarian.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 3 sztuki  cukinia
    średnie
  • 4 sztuki  marchew
  • 2 sztuki  cebula
    małe
  • 1 sztuka  pietruszka
  • 1 sztuka  seler
    mały
  • 1/2 sztuki  por
  • 1 sztuka  kostka rosołowa
    warzywna
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    mielony, do smaku
  • 3 sztuki  pieprz
    ziarenka
  • gałka muszkatołowa
    do smaku
  • 4 łyżki  olej
    do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Cebule obierz i pokrój w piórka. Marchewki, pietruszkę i seler umyj, obierz i włóż do garnka razem z porem. Zalej warzywa 3 litrami wody. Dodaj kostkę rosołową i ugotuj bulion. Dopraw do smaku solą i ziarenkami pieprzu.
  2. Cebulę zeszklij na rozgrzanym na patelni oleju. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę cukinie i podduś. Oprósz solą. Gdy cukinie będą miękkie, osącz je razem z cebulą z nadmiaru oleju, po czym zmiksuj blenderem. Z bulionu wyłów warzywa. Marchewki pokrój i również zmiksuj.
  3. Rozdrobnione warzywa dodaj do garnka z ugotowanym bulionem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

MrHyde

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE