Dzisiaj jest: Środa, 16.10.2019 Imieniny: Gawła i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Krem z dyni i kukurydzy


25.10.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Dynia, przybyła do Europy w XVI wieku z odległej Ameryki Południowej, gdzie ceniono ją głównie ze względu na walory lecznicze. Europejczycy docenili ją również za smak, a ilość kulinarnych przepisów z dynią w roli głównej, zaskakuje nawet największych smakoszy tego jesiennego warzywa.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 sztuka  dynia
    mała
  • 1 puszka  kukurydza konserwowa
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 sztuka  chili papryczka
  • 5 łyżek  śmietana
  • 100 g  pestki dyni
  • 1 opakowanie  popcorn maślany
  • 2 łyżki  masło
  • 1 łyżeczka  imbir
    starty
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy czosnek i przyprawy. W tym samym czasie dynię pieczemy w piekarniku, gotową dodajemy do podsmażonej cebuli i smażymy jeszcze przez kilka minut.
  2. Dodajemy kukurydzę oraz bulion i gotujemy przez ok. 30 minut pod przykryciem.
  3. Następnie dodajemy imbir i śmietanę, przyprawiamy całość według uznania i blendujemy.
  4. Gotową zupę rozlewamy do miseczek, dodajemy pestki dyni oraz przygotowany według przepisu z opakowania popcorn.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

NutriAdvicerka

Posty : 395

Przepisy: 30


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE