Dzisiaj jest: Sobota, 14.12.2019 Imieniny: Alfreda i Izydora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Krem z dyni


17.10.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  dyni
  • 6 sztuk ziemniaków
  • 1 sztuka cebula
  • 1/4 łyżeczki  słodkiej papryki
  • 1/8 łyżeczki  startej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki  oliwy
  • 800 ml  bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki  łuskanych pestek z dyni

Sposób przyrządzania:

  1. Dynię przekrój, wydrąż gniazda nasienne i obierz ze skórki. Miąższ pokrój w kostkę.
  2. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj do niej ziemniaki oraz dynię i smaż wszystko 3 minuty, ciągle mieszając.
  3. Podlej wszystko 600 ml gorącego bulionu warzywnego. Zagotuj, a następnie dopraw do smaku papryką mieloną oraz gałką muszkatołową.
  4. Gotuj wszystko, mieszając od czasu do czasu, przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  5. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem. Następnie dolej pozostałe 200 ml bulionu i ponownie zagotuj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Pestki dyni upraż na suchej patelni i posyp nimi zupę na talerzach. Przed podaniem zupę udekoruj keczupem i listkami ulubionych ziół.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE