Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 sztuka dynia
średnia - 1 l bulion drobiowy
- 1 sztuka cebula
średnia - 2 sztuki marchew
- 1 sztuka pietruszka
- 1 sztuka seler korzeniowy
- 1 puszka mleko kokosowe
- 1-2 łyżki masło
- 190 g pesto bazyliowe
- olej z pestek winogron
- sól
do smaku - pieprz cayenne
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dynię pokrój na kawałki, polej olejem i wstaw do piekarnika na godzinę w 220°C.
- Następnie oczyść ze skóry, pokrój na kawałki. Obierz i pokrój w drobną kostkę warzywa korzeniowe i cebulę.
- Do garnka nalej trochę oleju oraz dodaj łyżkę masła. Zeszklij cebulę, dodaj pokrojone warzywa. Duś dalej ok. 5 min podlewając bulionem.
- Potem dodaj resztę bulionu, całą dynię gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw. Następnie dodaj całe mleczko kokosowe pieprz cayenne i sól do smaku. Zblenduj na gładko. Podawaj ze strużką mleka kokosowego oraz kleksem pesto bazyliowego.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej FlyPR