Dzisiaj jest: Niedziela, 23.02.2020 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Krem z groszku z orzechowymi ciasteczkami


15.08.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  mrożonego groszku
  • 5 sztuk szalotek
  • 1 sztuka jajko
  • 120 g  masła
  • 100 g  mąki
  • 800 ml  wywaru warzywnego
  • garść świeżej mięty
  • sól
  • 100 g  kremówki
  • pieprz
  • 40 g  orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka  drobnego cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 90 g  startego parmezanu
  • 1 łyżeczka  tłuczonego czerwonego pieprzu
  • 1 łyżka  śmietany
  • mięta do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Groszek przelej gorącą wodą i odcedź. Szalotki obierz, posiekaj i zeszklij na 50 g rozgrzanego masła.
  2. Do cebuli dodaj groszek oraz wywar warzywny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotuj przez 10 minut.
  3. Po tym czasie dodaj do zupy kilka listków mięty i gotuj jeszcze 5 minut. Następnie zmiksuj zupę blenderem i wymieszaj z kremówką. Całość dopraw do smaku cukrem oraz sokiem z cytryny.
  4. Do miski przesiej mąkę. Dodaj 70 g masła, parmezan oraz czerwony pieprz. Wyrób elastyczne ciasto, owiń je folią i wstaw na 30 minut do lodówki.
  5. Orzechy grubo posiekaj. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm i potnij go w trójkąciki. Tak przygotowane ciasteczka rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj rozkłóconym z solą jajkiem. Wierzch posyp posiekanymi orzechami. Piecz 15 minut w 190 st. C.
  6. Gotową zupę rozlej do miseczek, udekoruj śmietaną oraz miętą. Podawaj z chrupiącymi trójkącikami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Blueberry

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE