Dzisiaj jest: Czwartek, 17.10.2019 Imieniny: Wiktora i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Krem z kalafiora i marchewki


15.11.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 600 g  kalafiora
  • 4 sztuki marchewki
  • 600 ml  bulionu drobiowego
  • 2-3 łyżki  śmietany 18%
  • 2 sztuki ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1/2 łyżeczki  pieprzu
  • 2 łyżki  oliwy
    Dodatkowo
  • garść pestek dyni
  • 1/2 sztuki papryki
  • 2 sztuki gałązki koperku

Sposób przyrządzania:

  1. Marchewki umyj, obierz i pokrój w plastry. Z kalafiora odetnij głąb, podziel na różyczki i umyj. Marchewkę i kalafiora zagotuj w bulionie, dodaj ziele angielskie, sól i pieprz. Zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut. Dodaj śmietanę. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę.
  2. Zdejmij zupę z ognia, dodaj oliwę i zmiksuj. Podawaj w miseczkach posypaną pokrojoną w słupki papryką, posiekanym koperkiem i pestkami dyni.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE