Dzisiaj jest: Niedziela, 23.02.2020 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Krem z pasternaku z białą czekoladą


01.06.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Krem z pasternaku z białą czekoladą najlepiej podawać z grzankami.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 800 g  pasternak
  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 50 g  masło
  • 500 ml  bulion drobiowy
    gorący
  • 10 g  czekolada biała
  • 200 g  śmietana kremówka
  • 4 łyżki  sok z limonki
  • 1 sztuka  chili papryczka
  • 1/2 pęczki  szczypior
  • 4 łyżki  oliwa z oliwek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Pasternak oczyść, opłucz, pokrój na mniejsze kawałki i skrop oliwą. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim pasternak. Piecz 10 minut w 180 st. C, aż będzie miękki.
  2. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Papryczkę i szczypiorek posiekaj. Do smażącej się cebuli dodaj pasternak i podlej bulionem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Gotuj przez 7 minut. Po tym czasie całość zmiksuj na gładki krem.
  3. Do kremu wlewaj kremówkę, cały czas mieszając. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Każdą porcję udekoruj papryczką chili i szczypiorkiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

kermit

Posty : 13

Przepisy: 98


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE