Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Krem z pasternaku z białą czekoladą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Krem z pasternaku z białą czekoladą najlepiej podawać z grzankami.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 800 g  pasternak
  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 50 g  masło
  • 500 ml  bulion drobiowy
    gorący
  • 10 g  czekolada biała
  • 200 g  śmietana kremówka
  • 4 łyżki  sok z limonki
  • 1 sztuka  chili papryczka
  • 1/2 pęczki  szczypior
  • 4 łyżki  oliwa z oliwek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Pasternak oczyść, opłucz, pokrój na mniejsze kawałki i skrop oliwą. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim pasternak. Piecz 10 minut w 180 st. C, aż będzie miękki.
  2. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Papryczkę i szczypiorek posiekaj. Do smażącej się cebuli dodaj pasternak i podlej bulionem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Gotuj przez 7 minut. Po tym czasie całość zmiksuj na gładki krem.
  3. Do kremu wlewaj kremówkę, cały czas mieszając. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Każdą porcję udekoruj papryczką chili i szczypiorkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE