Dzisiaj jest: Czwartek, 14.11.2019 Imieniny: Serafina i Rogera



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Krem z pasternaku


14.02.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Krem z pasternaku to przepis na smaczną i treściwą zupę.

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 2 l  bulion warzywny
  • 500 g  pasternak
  • 400 g  ziemniaki
  • 2 sztuki  cebula
    średnie
  • 1 ząbek  czosnek
  • 100 g  śmietana kremówka
  • 2 łyżki  masło
  • 1 łyżka  oliwa
  • 1 łyżeczka  kminek
    +szczypta
  • chipsy jabłkowe
    do dekoracji
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Warzywa opłucz i obierz. Pasternak pokrój w plastry, a ziemniaki i cebule w kostkę. Na patelni rozgrzej masło z oliwą i podsmaż cebulę, aż się zeszkli.
  2. Kminek rozetrzyj w moździerzu. Na patelnię dołóż pasternak i smaż całość, aż warzywa się zrumienią, po czym dodaj przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i 1 łyżeczkę kminku.
  3. Warzywa z patelni przełóż do garnka. Dodaj ziemniaki i zalej bulionem. Całość gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem.
  4. Do garnka wlej kremówkę, wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. Przed podaniem posyp zupę chipsami jabłkowymi.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Bunny

Posty : 8

Przepisy: 59


Zobacz więcej na temat:

zupa krempasternakprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE