Dzisiaj jest: Sobota, 25.01.2020 Imieniny: Pawła i Miłosza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Krem z pieczonego selera i jabłka


23.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Krem z pieczonego selera i jabłka najlepiej podawać z dodatkiem grzanek czosnkowych.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 500 g  seler korzeniowy
  • 1 sztuka  jabłka
  • 100 g  por
    biała część
  • 1 sztuka  szalotka
  • 3 ząbki  czosnek
    wędzony
  • 1 l  bulion
  • 5 gałązek  tymianek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • oliwa z oliwek
  • 1 garść  orzechy laskowe
  • olej
    do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Seler obierz i pokrój w kostkę. Jabłko umyj i usuń gniazdo nasienne i pokrój w ćwiartki. Jabłko razem z selerem przełóż do naczynia żaroodpornego. Skrop oliwą i oprósz solą. Dodaj gałązki tymianku i piecz 40 minut w 200 st. C.
  2. Por umyj, pokrój w plastry. Szalotkę poszatkuj, po czym podsmaż ją przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj por oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość duś przez 15 minut. Na końcu dodaj upieczony seler z jabłkiem (wyjmij tymianek).
  3. Wszystkie składniki przełóż do garnka i zalej bulionem. Gotuj przez 5 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ostudź i zmiksuj.
  4. Orzechy laskowe upraż na suchej patelni. Zupę podawaj udekorowaną listkami tymianku, prażonymi orzechami oraz odrobiną oliwy z oliwek.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Bunny

Posty : 8

Przepisy: 59


Zobacz więcej na temat:

selerjabłkazupa kremprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE