Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Krem z pieczonego selera i jabłka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Krem z pieczonego selera i jabłka najlepiej podawać z dodatkiem grzanek czosnkowych.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 500 g  seler korzeniowy
  • 1 sztuka  jabłka
  • 100 g  por
    biała część
  • 1 sztuka  szalotka
  • 3 ząbki  czosnek
    wędzony
  • 1 l  bulion
  • 5 gałązek  tymianek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • oliwa z oliwek
  • 1 garść  orzechy laskowe
  • olej
    do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Seler obierz i pokrój w kostkę. Jabłko umyj i usuń gniazdo nasienne i pokrój w ćwiartki. Jabłko razem z selerem przełóż do naczynia żaroodpornego. Skrop oliwą i oprósz solą. Dodaj gałązki tymianku i piecz 40 minut w 200 st. C.
  2. Por umyj, pokrój w plastry. Szalotkę poszatkuj, po czym podsmaż ją przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj por oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość duś przez 15 minut. Na końcu dodaj upieczony seler z jabłkiem (wyjmij tymianek).
  3. Wszystkie składniki przełóż do garnka i zalej bulionem. Gotuj przez 5 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ostudź i zmiksuj.
  4. Orzechy laskowe upraż na suchej patelni. Zupę podawaj udekorowaną listkami tymianku, prażonymi orzechami oraz odrobiną oliwy z oliwek.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 8

Przepisy: 59


Zobacz więcej na temat:

selerjabłkazupa kremprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE