Dzisiaj jest: Czwartek, 17.10.2019 Imieniny: Wiktora i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Krem z pomidorów z bazylią i makaronem świderki


02.05.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Dodatek takich ziół jak bazylia nie tylko nadaje zupie oryginalny smak, ale również pozwala ograniczyć ilość dodanej do potrawy soli.
Dodając do zupy makaron razowy, sprawisz, że danie stanie się zdrowsze, zaś makaron sojowy lub ryżowy - będzie posiłkiem bezglutenowym.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 l  bulion warzywny
  • 1 sztuka  cebula
  • 4 gałązki  bazylia
    świeża
  • 1 ząbek  czosnek
  • 2 szklanki  przecier pomidorowy
    lub pomidory krojone w puszce
  • 1 łyżeczka  cukier
  • 2 łyżki  śmietana
    18%
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 1 łyżka  oliwa z oliwek
  • 1/4 szklanki  jogurt naturalny
  • 1/2 opakowania  makaron świderki

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Bulion rozpuść w 0,5 litra wody.
  3. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i zalej koncentratem pomidorowym i przygotowanym bulionem warzywnym.
  4. Zagotuj i dodaj posiekaną bazylię razem z gałązkami, dodaj 2 łyżki śmietany, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  5. Zmiksuj całość blenderem na gładki krem.
  6. Nałóż porcję makaronu do miseczki wlej ciepły krem z pomidorów, udekoruj kleksem z jogurtu naturalnego i listkiem bazylii.



Przepis dodany przez:

Żyj smacznie i zdrowo

Posty : 0

Przepisy: 22


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE