Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 50 g masła
- 2 sztuki cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 sztuka por
- 1 sztuka łodyga selera naciowego
- 500 g ziemniaków
- 500 g korzenia selera
- 1 sztuka jabłko
- 200 ml cydru
- 1 sztuka i 1/2 l bulionu warzywnego
- suszone płatki chili
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony biały pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Seler naciowy oraz por oczyść i pokrój w półplasterki. Wszystkie składniki podsmaż na rozgrzanym maśle.
- Ziemniaki, jabłko i korzeń selera obierz, pokrój w kostkę i dodaj do smażących się warzyw. Całość smaż jeszcze 5 minut, a następnie dodaj cydr. Gotuj, aż płyn odparuje i powstanie gęsty sos.
- Składniki zalej bulionem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez 25-30 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Gotową zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Rozlej zupę do miseczek, posyp suszonymi płatkami chili i skrop oliwą z oliwek.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku