Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.01.2020 Imieniny: Fabiana i Sebastiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Krem z selera


23.08.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 50 g  masła
  • 2 sztuki cebule
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 sztuka por
  • 1 sztuka łodyga selera naciowego
  • 500 g  ziemniaków
  • 500 g  korzenia selera
  • 1 sztuka jabłko
  • 200 ml  cydru
  • 1 sztuka i 1/2 l bulionu warzywnego
  • suszone płatki chili
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony biały pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Seler naciowy oraz por oczyść i pokrój w półplasterki. Wszystkie składniki podsmaż na rozgrzanym maśle.
  2. Ziemniaki, jabłko i korzeń selera obierz, pokrój w kostkę i dodaj do smażących się warzyw. Całość smaż jeszcze 5 minut, a następnie dodaj cydr. Gotuj, aż płyn odparuje i powstanie gęsty sos.
  3. Składniki zalej bulionem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez 25-30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Gotową zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Rozlej zupę do miseczek, posyp suszonymi płatkami chili i skrop oliwą z oliwek.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Neo8

Posty : 13

Przepisy: 149


Zobacz więcej na temat:

krem z seleraprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE