Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 łyżka masło
- 2 sztuki szalotka
- 1 ząbek czosnek
- 500 g groszek zielony
- 750 ml bulion drobiowy
- 2 sztuki chili papryczka
mała - 250 g śmietana kremówka
- 4 łyżki śmietana kwaśna
- 2 łyżeczki natka pietruszki
posiekana - sól
do smaku - pieprz
do smaku
- Grzanki:
- 1 sztuka bagietka
francuska - 50 g masło
- 80 g ser parmezan
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim posiekane szalotki i czosnek. Następnie dodaj oczyszczony groszek i zalej bulionem drobiowym. Dodaj 1 posiekaną papryczkę chili i przez chwilę podgotuj. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Składniki zupy zmiksuj na gładki krem. Następnie dodaj kremówkę i podgotuj jeszcze przez 2 minuty.
- Bagietkę pokrój w kromki, natrzyj masłem i posyp startym serem. Wyłóż kromki na blachę i podpiecz przez 5 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!