Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Krem ziemniaczany


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Krem ziemniaczany najlepiej podawać z podsmażonymi kawałkami boczku i pokrojoną cebulą.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 500 g  ziemniaki
  • 4 kawałki  seler naciowy
    łodygi
  • 1 sztuka  batat
  • 4 szklanki  bulion warzywny
  • 1/2 szklanki  śmietana kremówka
  • gałka muszkatołowa
    do smaku
  • sok z cytryny
    do smaku
  • 2 łyżki  masło
  • sól
    do smaku
  • pieprz biały
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Przełóż do garnka i zalej bulionem. Dodaj 2 łyżki masła i gotuj wszystko przez 10 minut.
  2. Po tym czasie dodaj pokrojony seler naciowy i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  3. Tak przygotowaną zupę zmiksuj, wlej śmietankę i dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE