Dzisiaj jest: Czwartek, 17.10.2019 Imieniny: Wiktora i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Krem ziemniaczany


23.01.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Krem ziemniaczany najlepiej podawać z podsmażonymi kawałkami boczku i pokrojoną cebulą.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 500 g  ziemniaki
  • 4 kawałki  seler naciowy
    łodygi
  • 1 sztuka  batat
  • 4 szklanki  bulion warzywny
  • 1/2 szklanki  śmietana kremówka
  • gałka muszkatołowa
    do smaku
  • sok z cytryny
    do smaku
  • 2 łyżki  masło
  • sól
    do smaku
  • pieprz biały
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Przełóż do garnka i zalej bulionem. Dodaj 2 łyżki masła i gotuj wszystko przez 10 minut.
  2. Po tym czasie dodaj pokrojony seler naciowy i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  3. Tak przygotowaną zupę zmiksuj, wlej śmietankę i dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Dizzy

Posty : 11

Przepisy: 84


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE