Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki marchew
- 2 sztuki ziemniaki
- 1/2 sztuki por
- 3 ząbki czosnek
- 1.5 szklanek groch
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1 sztuka pietruszka
- majeranek
do smaku - 3 ziarenka ziele angielskie
- 1/2 opakowania makaron farfalle (motylki)
razowy - 2 łyżki natka pietruszki
posiekana
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groch opłucz, zalej wodą i zostaw na noc do namoczenia. Następnego dnia obgotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Marchewki, ziemniaki, por oraz pietruszkę oczyść, po czym umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Pokrojone warzywa wrzuć do dużego garnka. Następnie wlej 4 szklanki wody. Dodaj ziarenka ziela angielskiego i gotuj, aż warzywa będą miękkie, mieszając od czasu do czasu. Do składników w garnku dodaj osączony groch.
- Zawartość garnka zmiksuj na gładki krem. Uzyskaną zupę połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Podawaj jako dodatek do grochówki. Przed podaniem potrawę posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku