Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2019 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Kremowa grochówka


19.03.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kremową grochówkę można również podawać z pieczywem, zamiast makaronu. Miksując zupę na krem, należy pamiętać by najpierw ją lekko przestudzić. Dzięki temu nie stępi ona ostrzy blendera.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki  marchew
  • 2 sztuki  ziemniaki
  • 1/2 sztuki  por
  • 3 ząbki  czosnek
  • 1.5 szklanek  groch
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 1 sztuka  pietruszka
  • majeranek
    do smaku
  • 3 ziarenka  ziele angielskie
  • 1/2 opakowania  makaron farfalle (motylki)
    razowy
  • 2 łyżki  natka pietruszki
    posiekana

Sposób przyrządzania:

  1. Groch opłucz, zalej wodą i zostaw na noc do namoczenia. Następnego dnia obgotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Marchewki, ziemniaki, por oraz pietruszkę oczyść, po czym umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Pokrojone warzywa wrzuć do dużego garnka. Następnie wlej 4 szklanki wody. Dodaj ziarenka ziela angielskiego i gotuj, aż warzywa będą miękkie, mieszając od czasu do czasu. Do składników w garnku dodaj osączony groch.
  4. Zawartość garnka zmiksuj na gładki krem. Uzyskaną zupę połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
  5. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Podawaj jako dodatek do grochówki. Przed podaniem potrawę posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Neo8

Posty : 13

Przepisy: 149


Zobacz więcej na temat:

grochówkaprzepiszupygroch


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE